Inkoon retkelle lähti 12 innokasta melojaa ja retkeen aikana koettiin monenlaisesta säätä tyynestä myrskyyn, sadetta ja aurinkoa myöskin tuulta. Perjantaina melottiin 18 km Kopparnäsin Stora Halsö saarelle, joka on lehtomaisen rehevä. Rantautuminen tapahtui klo 22:53 hiekkapoukamaan, toisella puolta saarta on sauna ja venepoukama. Merivesi täällä Strora Halsössa oli huomattavan kirkasta. Osa retkeläisistä innostui vielä saunomaan ja ruokailemaan melko myöhään.
Sade alkoi lauantai aamuna noin kuuden jälkeen, joten lähdimme melomaan vasta 10 jälkeen, kun sateet hellittivät. Kierreltiin Saunaniemessä sijaitseva Kalvön saari ja melottiin Pörsön suuntaan. Rantauduttiin viereiseen Ryssklobbeniin hiekkarantaan ja maissa lounastauolla koettiin puolen tunnin myräkkä. Luonnonilmiö näkyi jo saapuvan mereltä. Voimakas tuuli 24 m/s ja sade pyyhkäisi ohitse puolessa tunnissa, onneksi oltiin silloin maissa. Sadeviitta ja trangian kipot meinasivat lähteä lentoon.
Aallokkoakin saatiin kokea avoisilla selkien osuuksilla. Leiriydyttiin lauantain yöksi Stora Fagerö hiekkasärkkämäiseen niemeen. Melontakilometrejä kertyi 28 km. Stora Fagerön saari on kuin jostain etelänmereltä, rannan sipukat ovat kovakuorisia eivätkä mene rikki niinkuin murtomeriveissä meillä yleensä. Saaren kolmiomaisessa kärjessä pesii kyhmyjoutsen, joka oli tottunut ihmisten läsnäoloon eikä ollut meistä moksiskaan. Sunnunta aamulla havaittiin laskuvesi-ilmiö, vesi oli laskenut puoli metriä alemmaksi, jolloin rantakivet olivat tulleet näkyville.
Sunnuntaina lähdettiin kohti Barösundin Elisaarta. Sää oli kirkas ja aurinkoinen, tosin vastatuulta riitti sitten melottavaksi koko päiväksi. Elisaaressa käveltiin 3 km luontopolku lehtometsien ympäri, loppupäässä meitä ilahdutti nutipää lehmät, luomusti sonni ja emät vasikoineen. Venepoukaman kahvilassa, mikä avattiin meidän tilauksesta, nautittiin jäätelöt ja virvokkeet. Melontamatkaa kertyi tälle päivälle noin 22 km mukaan lukien paluumelonta Inkoon satamaan.
-Tarja Wahlström