Retkiraportti Nauvo 6-9.6

Nauvon retkelle lähdettiin torstaina vajoilta kajakkien pakkaamisen jälkeen iltapäivällä viiden maissa. Retki herätti paljon kiinnostusta, mutta moni perui osallistumisensa. Retkelle osallistui lopulta yhteensä 11 melojan innokas ryhmä: Anssi, Eveliina, Ulla, Maija, Marianne, Anu, Mari, Sami, Taru, Tarmo ja Tarja. Ajomatka kesti autolla noin 3 tuntia mukaan lukien lahden ylitys Nauvon lautalla.

Leirikamat pakettiin kajakkeihin Nauvon sataman uimarannalla, jossa oli hieno hiekkaranta sekä varjoisat parkkipaikat autoille. Kajakkien pakkaamisen jälkeen lähdettiin melomaan kohti Kaskista Tarjan johdolla noin kello klo 21:20 auringon alkaessa painua pikkuhiljaa mailleen. Meri läikehti tyynenä ja hämärä alkoi laskeutua, aurinko hohti oranssisena pallona horisontissa maalaten saarten rantakalliotpunertaviksi. Meloimme rivakasti 10 km matkan ja saavuimme Kaskis saarelle klo 23:00 maissa ja jokainen löysi sopivan leiriytymispaikan yöksi. Telttojen pystytyksen ja iltapalan jälkeen käytiin unien maille puolen yön jälkeen.

Perjantai alkoi aurinkoisena ja lämpimänä. Nauvon retkellä sää todella suosi lämmöllä, auringon paisteella sekä kevyellä tuulella. Meloimme Even johdolla aluksi läheiseen Seilin saareen. Kävimme Selin kirkossa ja kävelimme satamaa kohti. Kaunis rehevä Seilin saari on täynnä historiaa ja vanhoja rakennuksia unohtamatta sen ikävää menneisyyttä spitaalisista ja mielisairaalasta. Kahvilassa nautimme kahvit ja jäätelöt ennen kuin jatkoimme melontamatkaa Vandrock saarelle.

Yksinäinen meloja näkyi kaukana tulevan vastaan, onko täällä muitakin melojia? Kas sehän oli Jorma meidän melontaseurasta linturetkellään. Pysähdyimme vaihtamaan kuulumisia.Jatkoimme melomista, kunnes tulimme taukopaikalle Vandrockiin, jossa pidimme lyhyehkön lounastauon. Seuraavaksi meloimme kohti Pärnäsiä, josta kulkee lautta Korppooseen. Siellä on myös merivartioasema, helikopterikenttä sekä kioski, josta haimme ruokatäydennystä.

Leiriydyimme perjantain yöksi Svartholmin saarelle ja pystytimme teltat rantahiekalle, koska metsä kuhisi kekomuurahaisia. Maijan harava oli kätevä apu telttapaikan tasoittamiseen kävyistä ja kivistä. Halukkaat kävivät uimassa ja pesulla meressä, veden lämpötila arvioitiin 16 asteiseksi. Yöuni maistui teltassa noin 27 km melontamatkan jälkeen makoisasti rauhallisessa ympäristössä. Yöllä tuli sadekuuro, mutta aamusta aurinko paistoi jälleen ja sadepisarat kimaltelivat telttojen päällä.

Lauantain aamutoimien jälkeen melottiin kohti Korppoon satamaa. Nautittiin “tapetut hampurilaiset” Korppoon sataman rantaravintolassa. Tällä retkellä ei nähty nälkää eikä janoa. Vettä täydennettiin sataman vesihanasta ja ruokavarastoa rantapuodista. Tarjan johdolla melottiin Stora Hästön saarelle, mikä kuuluu saaristomeren kansallispuistoon ja on oikea virallinen retkisaari. Sen rannat osoittautuivat melko kivikkoisiksi, mutta loivalta kalliolta pääsimme rantautumaan ja kiipesimme korkealle kalliolle nauttimaan retkievästä. Eve etsiskeli lähistöltä geokätköjä.

Lähdimme tauon jälkeen melomaan kohti seuraavaa yöpymispaikkaa, vastatuultakin saatiin meloskella jonkin verran lauantaina. Laivaväylän ylityksen kohdalla tuli vastaan iso punainen rahtialus, joka nähtiin jo kerran aikaisemmin. Sen isoissa aalloissa saatiin keikkua jonkin aikaa, Tarmo onnistui niissä surffitkin ottamaan kajakilla. Muita veneilijöitä tuli melko harvakseltaan vastaan, ehkäpä veneilysesonki ajoittuu enimmäkseen heinäkuulle. Monesti saatiin ihan yksistään meloa keskellä selkää ihan rauhassa.

Ängsön saaressa oli mökkeilijöitä ja muutama kalassa oleva nuori veneessä. Kaikki vastaanottivat melojat positiivisena yllätyksenä. Meidän melontaretkeläisten viihdykkeeksi laulettiin lauluja melonnan ohessa. Tästä voisi tullakin vastaisuudessakin laulumelonta. Ängsön leiripaikka osoittautui todella kaislikkoiseksi, joten etsittiin toinen leiripaikka sen lähistöltä. Mukava kalliosaari löytyikin jonkin matkan päästä viimeisen yön leiriytymispaikaksi.

Ihmeteltiin Maijan retkiruoka tarjontaa, ehdotettiin että hän järjestää retkiruokakurssin halukkaille. Kuumuus oli uuvuttanut melojat 32 km melonnan jälkeen ja moni kallistui telttapatjalle jo aikaisin nukkumaan. Yöllä sade jälleen virkisti ilmaa ja ukkonen jyrähteli, mutta ohitti meidät kauempaa.

Sunnuntai osoittautui aurinkoiseksi ja tuuli puhalteli jo lännestä voimistuen. Meille se tiesi kevyttä myötätuulimelontaa. Melontamatka taittuikin todella nopeasti Even johdolla. Lyhyt tauko pidettiin Korsnäsin lauttarannassa. Loppumatka melottiin lahdelmaa pitkin ja käännyttiin Grannäsin niemeen ja melottiin kapeaa väylää pitkin Nauvon satamaan. Samalla tuli tehtyä pieni Nauvon keskustan kiertoajelumelonta. Tuttu sataman uimaranta odotti kamojen purkua ja kajakkien lastausta traileriin 17 km melontamatkan jälkeen.

Ennen paluumatkaa suosittiin Marin ehdottamaa kahvila-ravintolaa, keltainen puutalo, jonka juhannusruusupuutarhassa saatiin nauttia todella herkullisista gourmet aterioista. Talon erikoisuus oli haukiburger saaristolaisleivällä ja jälkiruuaksi mainio kakkupala valikoima. Nauvossa nautittiin kauniista maisemista ja hyvästä säästä. Tällä melontaretkellä löydettiin uusi navigointitapa: kummelinavigointi.

Tarja

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: